Staten og aktivt eierskap

Av Anders Onarheim - 05.sep.2006 @ 15:02 - Kommentér
I mitt forrige innlegg argumenterte jeg for at aktivt eierskap bidro til å skape merverdier for aksjonærfellesskapet. På Oslo Børs er som kjent staten den klart største aksjonæren, og det blir da svært relevant å stille seg følgende spørsmål: Gjelder dette også staten som aktiv og dominerende eier?


Den senere tid har det vært mye diskusjon rundt selskaper der staten er tungt inne på eiersiden. Særlig har det kommet en rekke mer eller mindre gjennomtenkte uttalelser fra politikere som tilhører regjeringspartiene, knyttet til foretrukket praktisering av statens eierinteresser.

Grådighet er grådighet
De mest ekstreme utspillene har inneholdt ønsker om alt fra gjenkjøp av delprivatiserte bedrifter som Telenor og Statoil, til «kupping» av styrerommene i de samme selskapene. Den etter min oppfatning overdrevne fokuseringen fra politisk hold på lønn og bonuser var direkte årsak til den ekstremt pinlige håndteringen fra regjeringens side av styreledervervet i Statoil. Denne grådighetskulturen som politikerne ofte snakker om, gjerne med dirrende stemmer, er ikke nødvendigvis bare ille og gjelder ikke bare i finansverden. Grådighet er grådighet enten valutaen heter kroner eller stemmer.

«Langsiktig grådighet» kan ofte være en forutsetning for å lykkes, både i bedrifter, hvor målsetningen som regel er å skape høyest mulige økonomiske verdier for eiere og ansatte og i politikken, hvor målet er å få mest mulig makt og innflytelse i viktige saker.

«Kortsiktig grådighet» er det derimot lettere å ta avstand fra. I mine øyne var Union-saken et godt eksempel på politisk kortsiktig grådighet, der den ene etter den andre tårevåte støtteerklæring kom fra rystede politikere. Vi har selvfølgelig også sett mye kortsiktig grådighet i finansmarkedene den senere tid, som heller ikke har vært særlig pent.


Viktig skille
Det er særdeles viktig å skille mellom statlig aktivt eierskap og politisk agenda. Akkurat som det er gode grunner til at det er styret og ikke ledelsen selv som fastsetter lønn, bonuser og evt. opsjoner i bedrifter, må det være slik at politikere ikke kan søke å bruke det statlige eierskapet til å forsterke sin maktbase.

Derfor er det ekstra viktig at politikere og embetsverket respekterer de spillereglene som er etablert i kapitalmarkedet, der den eneste veien man skal påvirke er gjennom bedriftsforsamlinger og generalforsamlinger. Selvfølgelig kan og bør staten bruke sin eiermakt der det er påkrevd. Forutsetningen må imidlertid være kjent, og det må være en stor grad av ansvarlighet og langsiktighet som legges til grunn.

Personlig mener jeg at staten har opptrådt som en god og ryddig eier i de delprivatiserte selskapene på Oslo Børs, noe også aksjekursutviklingen i disse selskapene tyder på. Utfordringen fremover blir å definere nærmere hvilke målsetninger staten skal ha som eier, gitt de signalene som kommer fra regjeringen om at videre privatisering ikke er ønsket.

Uansett bør det komme klart og tydelig frem at eierskapet skal håndteres på en god og profesjonell måte, hvor fokuset fortsetter å være på langsiktig finansiell avkastning og ikke kortsiktig politisk avkastning i form av lettjente stemmer og mer makt. På denne måten kan også aktivt eierskap fra statens side bidra til å skape merverdier for sine medeiere.

Muligheten er her
Det finnes ett viktig område derimot hvor politikerne kan og bør engasjere seg aktivt. Vi har en enestående mulighet til å utvikle et betydelig eier og forvaltningsmiljø av internasjonal klasse basert i Norge, takket være den enorme oljeformuen vi har blitt tilgodesett med. Hvorfor dette skaper store muligheter for politikere som tenker langsiktig og for samfunnet for øvrig vil jeg komme tilbake til i mitt neste innlegg.

Selv om vi kanskje bør takke de høyere makter for at det faktisk er olje i havet rundt oss, var det en aktiv (og særdeles fremsynt og klok) beslutning som har ført til at vi har bygget en stolt og bærekraftig næring som vi nå alle nyter godt av.


Anders Onarheim

Anders Onarheim er administrerende direktør i meglerhuset Carnegie ASA. Han er en nestor i det norske meglermiljøet, og har jobbet tett med store investorer som John Fredriksen, Kjell Inge Røkke og Sohmen-familien i mange år. Høsten 2005 stod han på samme side som Orkla, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen i kampen om Opticom og Fast. Onarheim har sittet i konsernledelsen i Carnegie Gruppen i ti år. I perioden 1994-96 var han Head of Equities i Enskilda i Oslo. Onarheim har også vært executive director i investeringsbanken Goldman Sachs i Storbritannia og Vice President i Merrill Lynch i New York og London. Onarheim er utdannet MBA fra Washington University of St. Louis i USA i 1986. Han har tidligere spilt for det norske landslaget i basketball.

september 2006
ma ti on to fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
hits